Dragom prijatelju Antoniju Laueru

Art kamp Empeduja 2017.
Beach bar Empeduja, plaža Bivio, Rijeka
Četvrtak, 21. 09. 2017.

Nahranite spomenike dok su živi!

V.D. Trokut

Ja sam na razmeđi između likovne avangarde i strukturalističkog filma. Bio sam prvi koji je avangardni film uvrstio u likovnost. Nikad svoje filmove nisam zamišljao na filmskim festivalima, nego na likovnim izložbama. Nije slučajno što su se neki moji filmovi nazivali po istaknutim vizualijama; „Kružnica“, „Pravac“, „Plavi jahač“(…)

Umjetnost performansa je demokratična. Ne koristiš riječi, glazbu, muzika se sama stvara, sve što nas okružuje je zvučnost. (....)

Isus Krist je najveći performer, on je sve radio gol. Svoja dva najveća performansa, Kalvariju i Golgotu - gol. Za Rimljane je bio gol. Katolici su mu naturili krpice, farizeji. Ponižavanje tijela - tu su se najviše zajebali. [1]

Riječka aktivističko-akcionistička umjetnička scena, okupljena oko tadašnjeg MMC-a Palach kao neformalna grupa performera, vizualnih umjetnika, glazbenika i intelektualaca, bila je riječko utočiše Tomislavu Gotovcu a.k.a Antoniju G. Laueru, još od 1998. kada pri put dolazi u Palach radi dogovora oko realizacije izložbe koja je, radi NATO-ova bombardiranja Beograda 1999, odgođena. Od 1998. pa nadalje, razvija se prijateljstvo i suradnja Antonija Laurera s protagonistima riječke umjetničke scene.

Uličnim akcijama, uličnim instalacijama, suradničkim projektima i  performansima koje od tada, u kontinuitetu tijekom godina, neformalno izvodi na riječkim ulicama i u Palachu, razgovorima o vizualnoj umjetnosti, povjesničarima umjetnosti te filmu, Antonio Lauer kao umjetnik riječkoj je alternativnoj sceni bio i mentor i drug.

Riječkoj je sceni podario mnogo. S pravom se može reći da je, zapravo, svojim anarhističnim pristupom u izvedbi, erudicijom i kompetencijom, širokim poznavanjem povijesti umjetnosti te posebno povijesti svjetske kinematografije, tijekom svojih boravaka u Rijeci ujedno uticao na formiranje nekolicine današnjih riječkih umjetnika. Svojim prisustvom davao je značaj, ali i odavao priznanje, bio prijateljem i protagonistom riječke scene.

Ovogodišnji, 3. Art kamp Empeduja, u potpunosti je posvećen stvaralaštvu Antonija Lauera. Uz nekolicinu pozvanih umjetnika koji će tri dana boraviti u Rijeci i na plaži Bivio stvarati svoje radove, pozivamo i druge umjetnike da se pridruže manifestaciji trodnevnog umjetničkog stvaranja. Zajednička izložba i prezentacija radova održati će se u subotu, 9.8. Za trajanja Art kampa Empeduja plaža Bivio proglašava se plažom Antonija Lauera.

[1]  Elezović, Nadežda. „Antonio Lauer / Tomislav Gotovac: U nijemoj većini nema pametnih ljudi“, Val, II/8, 2005, 8-9.