Muzej nasilja, Beograd

Posted on Posted in Beograd

Muzej nasilja, Beograd

Djelovanje Muzeja nasilja prezentirati će Radojica Bunčić, jedan od pokretača projekta.
http://www.museumofviolence.org.rs/

Muzej nasilja je angažirana umjetnička postavka koja svoje “eksponate” pronalazi u medicinskim nalazima, kao krajnjim konsekvencama govora mržnje, stereotipa, predrasuda, diskriminacije i fizičkog nasilja.
Glavne “eksponate” predstavljaju rendgenski snimci povreda zadobijenih u javnom i privatnom prostoru, kao posljedice društvenih pojava – diskriminacije, nacionalizma, šovinizma, fašizma, nasilja u porodici, rodno zasnovanog nasilja, homofobije, rasizma i ksenofobije.
Pored rendgenskih snimaka, postav čine i nalazi medicinskog osoblja u formi medicinskog izvještaja, kao i autentična svjedočanstva žrtava o slučajevima nasilja, također u pisanoj formi.

Angažirana umjetnička postavka Muzeja nasilja predstavlja autentičan javni ARHIV koji dokumentira i svjedoči o povezanosti tradicionalnih, patrijarhalnih, konzervativnih, maskulinih i retrogradnih društvenih pojava sa slučajevima nasilja u svakodnevnom životu, te služi kao edukacijski materijal u formi, kako dokaza, tako i opomene za sve sadašnje i buduće generacije.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *